5 råd til det gode valg.

Det er virkelig en kunst at finde og vælge den ferieform, der passer til alle familiemedlemmers behov. I vores familie har vi fundet en form, der virker for alle: Aktiv ferie. Vi har haft en del ferier med børn, der ikke lige føltes som ferier. Mon ikke de fleste børnefamilier har prøvet det? Her deler jeg mine tanker. Måske du kan finde inspiration til jeres ferieplanlægningen.

Forestillinger om den perfekte ferie

“Skal vi ikke tage til Thailand”

Ofte begynder vi vores ferievalg med at vælge en destination eller et produkt, et scenario fx “Strand i Thailand”. Vi ser det for os og knytter stemninger, følelser og forventninger til et diffust billede af lykkelige og konfliktfrie dage…

Udfordringen er, at vi ikke gør os klart, hvorfor det lige er dét, vi vil.

Kan det fx fungere for os og vores børn?
Er der realisme i vores billede af “Den perfekte ferie”?

Lidt ligesom vores billede af “Den perfekte krop” er vores billede af “Den perfekte ferie” ikke nødvendigvis noget, vi skal lade vores tanker, følelser og valg styre af.  

Hvad med den lange flyrejse, trætte børn, maveonde, solcreme, jetlag, varme, kræsne børn, klimabelastning… og udmattelsen når man er kommet hjem fra ferien og skal igennem jetlag og lufthavnstrætheden igen? Er det med I vores scenario?  

Strand i Thailand” kan være virkelig godt. “Aktiv ferie” kan være virkelig godt….MEN…..

Det gode valg begynder bare et andet sted end i vores forestillinger om “Den perfekte ferie”.

Feriesucces begynder med at tale om de reelle behov, realistiske forventninger og stemninger. Vi skal ikke lade os forblænde af glansbilledet “Lykkelig familie på strand i Thailand”.  

Hvad skal vi prioritere i år?

Skal vi dyrke familiefællesskabet, få input og inspiration, hvad sier økonomien, aktiv og sund, skabe latter og leg, fordybelse, viden og horisont, ro og hvile? Skal vi være sociale eller har vi brug for at lukke os om os selv? Og hvordan opnår vi så det?

De færreste ønsker at skabe kedsomhed, overstimulering, stress, konflikt og udmattelse. Men mon ikke de fleste – som jeg – har oplevet ferieformer, der lige netop genererede lidt mere af det ene eller andet?

Aktiv ferie med børn

For os er “aktiv ferie med børn” blevet den ramme, der fungerer bedst. Vi er sammen på en måde, hvor vi alle kan være med. Der er en fast og fælles struktur og vi er ude 24/7. Der er plads til krop og mængden af fremmede og nye mennesker er begrænset. Og med udelivet følger også enkelhed, overskuelighed og en masse små eventyr. Ferieformen er ikke dyr og klimabelastningen lav, så længe vi bliver i smukke Danmark. Men jeg tror ikke at aktiv ferie med børn er løsningen for alle familier. Derfor har jeg lavet 5 generelle råd, som kan fører til alverdens feriekoncepter.   

5 råd til at vælge den rigtige ferie

 

1. Gør jer klart hvad jeres behov og længsler er.

Hvor er vi i livet? Hvordan er vores hverdag? Og hvad skal der ellers ske i ferien? Orker vi at være trætte efter ferien? Er vi i balance? Har vi brug for at booste familiens relationer? Eller skal vi være sammen med venner?

Ferien skal være bæredygtig for krop, sind, hverdag og familierelationerne.

Behov handler ikke om destinationen men om begreber som hvile, aktivitet, masser af tid sammen, inspiration, væk fra hverdagen, voksentid osv

Spørg dig selv og hinanden – hvad længes vi efter?

De fleste af os har brug for, at ferien giver plus på alles energikonto – også dagen derpå.
Ingen “tømmermænd” efter alt for mange lufthavne, stressende motorvejskøer, støjende forlystelsesparker, unødvendigt overforbrug af jordens resurser eller alt for mange ”vi burde lige…”


2. Naviger efter jeres værdier og det I tror på også når I vælger ferie.

Går I fx op i klima, bæredygtighed, plastikforurening, den globale ulighed eller gavmildhed, er det selvfølgelig vigtigt at have de værdier med, når I træffer ferievalg.

 • Skal I være frivillige på en lejr?
 • Skal I droppe flyet og forbrugsræset?
 • Skal I invitere nogen med på ferien?
 • Skal I give den gas og have én på opleveren?
 • Skal I hygge jer derhjemme med god tid til puslespil, grill og terrasseprojektet?
 • Skal I på højskole eller eventyr?  
 • Skal I have indtryk eller tid til udtryk?
 • Skal det være sund og aktiv ferie?

At sætte jeres værdier på standby i den periode, hvor I har mulighed for at sætte aftryk i jeres børn virker kortsigtet. Vær tro mod jer selv – selvom det måske betyder, at I skal give afkald på nogle oplevelser. Bevidste ferievalg giver vigtige snakke med jeres børn om fx grådighed, forbrug, fællesskab, taknemmelighed, hvad der giver lykke og trivsel og om det at tage ansvar.  

Sæt ord på jeres prioriteter og værdier.

Ligegyldigt hvilke værdier I navigerer efter, er det vigtigt at stå ved dem og tage dem med ind i ferievalget.


3. Grav efter guld

Brug tid på at grave de gode minder frem.

 • Hvornår grinede og legede vi sammen sidst og hvorfor?
 • Hvornår var vi i trivsel og hvordan så det ud?
 • Hvad er den allerbedste oplevelse, vi har haft sammen og hvad gjorde den god?
 • Hvordan får vi mere af det?

Kort sagt: Tænk tilbage. I stedet for at tænke “Jeg kunne godt tænke mig at komme til månen” så brug energi på at huske på, hvornår I havde det, som du længes efter at opnå med dit ferievalg? Og hvad gjorde at det lykkedes?

    

4.  Skab rammer hvor ingen er tilskuer til ferien

Det skal ikke (altid) være børnenes ferie, som forældrene egentlig synes, er kedelig…

Man sniger stille telefonen op af lommen i ny og næ… drifter væk fra legepladsen, poolen og legen, som man ikke rigtig orker at engagere sig i. Man venter på at børnene skal puttes, så man kan få lidt voksentid. Man er sammen med børnene på skift, så man også kan holde lidt fri.

Det fungerer fint, når man er udmattet og bare har brug for hvile i forbindelse med sygdom, særligt pressede perioder i ens liv eller måske som de første par dage i ferien, hvor man skal finde ro og hvile efter arbejdet. Men man behøves altså ikke vælge en ferieform, hvor det kommer til at handle om at holde fri fra hinanden, bare fordi man har fået børn.

For mange kan det give stor mening og trivsel at investere i relationerne i ferien. At finde rammer, hvor man som børnefamilie kan være sammen som fællesskab på tværs af generationer uden nogen er tilskuer og andre er centrum. Jeg tror måske, det er derfor skiferier og camping er så populært: Vi er sammen, hygger, leger og griner sammen.      


5. Giv slip – aktiv ferie eller ej

Når I har set på værdier og erfaringer er det tid til at prioritere og vælge til og fra.

Man kan og skal ikke det hele. Men hvad er så vigtigt for os i år? Med børn der altid er i rivende udvikling, er det en god idé at se på, hvor de er lige netop i år. Man kan ikke altid bare kopiere sidste år.

De fleste børn er rigeligt stimulerede i deres hverdag og har mest brug for plads og ro til at slå rødder, fordøje og mærke sig selv – uden at blive rastløse og fysisk understimulerede.
Og det betyder måske, at der er feriedrømme, vi skal give slip på. Længslen efter at ligge på et strandtæppe og læse en tyk roman og drikke rosé er parkeret for et par år mens andre behov og længsler får plads til at folde sig ud.

Samtidig er det vigtigt at slippe kontrollen. Lad ikke forestillinger og forventninger – scenarier – få for meget magt. Slip dem og favn virkeligheden og dagene, som de folder sig ud. Et skridt og én oplevelse ad gangen. Er der styr på rammerne og feriens fundament, er det muligt – også for os der tilhører struktur- og kontrolfolket.

Vælg til og giv slip på resten.


Aktiv ferie med børn

Held og lykke med jeres næste ferievalg.   

Fandt I ud af at I er til aktiv ferie med børn og vil I gerne teste det af, kan I jo booke en oplevelse eller nat hos Quest på Langeland