10 Ideer til tasken til en hel dags vandretur sammen med børn.

Det kan være ret uoverskueligt at finde ud af, hvad man skal have med på en hel dags vandretur med familien herhjemme i Danmark. Samtidig med der skal pakkes til vandreturen, skal børn motiveres, en rute skal vælges og alle skal ud af døren med sko på. 

Jeg har været igennem det masser af gange. Der er ikke så meget magi i det. Men har du ikke prøvet det før, kan det være, du kan hente inspiration i min pakkeliste: Hvad skal man have med på en vandretur?

Pakkeliste med 10 ideer til ting du skal have med på vandreturen.

Hvad og hvor meget vi putter i rygsækken, er ikke helt ligegyldigt. Listen giver både et overblik over, hvad jeg putter i rygsækken og hvad jeg lader blive hjemme, når jeg skal ud på en hel dags vandretur med børn i Danmark.   

1: Vær 2 skridt foran når du pakker til vandreturen.

Det sværeste skridt er det første. Det ud af døren. Eller måske snarere: Dét væk fra sofaen. En vandretur begynder med et skift og noget bøvl… For nogle børn og teenagere betyder det lige lidt ”åh nej ,jeg er ved at dø”-stemning og vandreturen kan begynde med  både ”Du er ond” og ”jeg gider ikke”. Det en derfor uvurderlig stor hjælp at være færdig med at pakke turtasken, inden man begynder at guide børn ud af døren.

Når du og tasken er klar, kan det være en god idé at bede børnene om at vælge en ting til tasken. Det kan være en dolk, en kikkert eller krabbefiskeudstyr. På den måde får børnene skabt konkrete billeder af, hvad turen vil byde på og begynder at tage ejerskab og glæde sig. Og måske det så endda bliver nemmere at få skoene på.   

2: Er du i tvivl, om du skal have udstyret med på vandreturen – så lad være med at pakke det.

Den store hemmelighed, når du pakker en turtaske er faktisk at minimere indholdet. Hvorfor? Hver eneste gang du skal i en propfyldt taske, skal du gøre holdt, have tasken af, vælte ting ud på jorden, grave den rigtige dims frem… og have det hele tilbage igen, bare for at opdage at du nu ikke kan lyne tasken.

Det bliver man hurtigt træt af og så lader man være med at lede efter huen i bunde af tasken selv om man fryser – det er nemlig alt for besværligt og ødelægger jeres vandreflow.

Så jo færre gange, du skal have tasken af og på jo bedre. Jo færre ting, jo mere overskueligt er det at grave sagerne frem og få glæde af dem på en vandretur.

3: Den ene ting man altid skal have med på en vandretur.

Vi glemmer det faktisk ofte, når vi er på vandretur. Man skal faktisk altid have en lille pose til toiletbesøg med i rygsækken.  

Posen skal indeholde:

– Poser til brugt toiletpapir. 

– Håndsprit og/eller vådservietter.

– En rulle toiletpapir, du har trykket flad, så den ikke fylder så meget.

Er du af sted på en hel dags vandretur med børn, er det også en rigtig god idé at tilføje en lille foldbar skovl til turtasken, så man kan grave et hul, hvis børnene skal mere end tisse.  

Toiletpapir tager meget længere tid om at nedbrydes end selve afføringen og naturområder og shelterpladser i Danmark benyttes af mange mennesker. Derfor skal man aldrig (som i virkelig aldrig) lade toiletpapir ligge i skoven. Vi har nok alle prøvet at støde på andres toiletpapir. Og helt ærlig: Det er bare ikke særlig lækkert. Slet ikke hvis man har børn med, der piller og dimser rundt.  Du kan faktisk læse mere om toiletbesøg i naturen her

4. Hvor meget vand skal vi have med på en hel dags vandretur?

En drikkedunk til alle, der er nemme at hive op af tasken. Evt. også juicebrikker.

Men lad nu være med at tage for meget med. At slæbe rundt på 2 liter ekstra vand i rygsækken, der aldrig bliver drukket, er bare træls og tungt for ryggen.

Små fif til mængde af vand i rygsækken:

 • I ydersæsonen, hvor vi sveder mindre, drikker vi også mindre – og modsat. 
 • Drik en par glas vand inden I går.
 • Kend jeres vaner. Hvor meget plejer I at drikke? Det ændrer sig ikke helt vildt. 
 • Det er næsten umuligt at være på en hel dags vandretur i Danmark uden at kunne skaffe væske, hvis nogen er ved at dø af tørst. Så det kan ikke gå helt galt.
 • Det er ikke farligt at være en smule tørstig sidst på turen. Det er bare træls.
 • Det er heller ikke farligt at tage for meget vand med – og man kan altid hælde det ud sidst på turen.

5. Skal man have førstehjælpsudstyr med på vandreturen?

Det meste kan fikses, når man kommer hjem. Et enkelt stykke plaster og måske et pincet til brombærtorne, kan være rart.

Skal jeg gå længere tid i meget øde egne, medbringer jeg også alt muligt andet, så jeg kan kæmpe mig tilbage til civilisationen og få hjælp. Men er men på en dagstur med børn i Danmark, kan man sende en voksen af sted efter bilen. Man kan ringe efter hjælp eller efter en taxa eller humpe hen til en bondegård. Man kan også være kreativ og måske bruge sit tøj til kompression og støttebind. Sagen er: Går man med børn i Danmark, er der sjældent langt til beboelse eller signal til telefonen.
 

6. Hvad slags mad skal man pakke til vandreturen?

Jeg vil anbefale den klassiske – og lidt kedelige – rugbrødshaps eller en enkel sandwich med lidt frugt og grønt til og selvfølgelig lidt sødt som en kiks eller et stykke chokolade.

Kort sagt skal madpakken bestå af enkle ting, du ved børnene kender og kan lide og så skal det være nemt at sidde med i naturen.

En begynderfejl er at pakke alt for meget snack, som skal op og ned af tasken (læs punkt 2 for at forstå hvorfor det er en dårlig idé) og så kommer det til at dominere turen og give alt for mange små irriterende stop. Nogle gange tror vi nemlig, det er farligt at være en smule sulten op til frokostpausen eller sidst på turen. Det er det ikke.  

Derimod kan det være en rigtig god idé at have noget med i jakkelommen, som I kan hive frem uden at gøre holdt og nyde, mens I går. Det kan motivere små, trætte ben og spises uden at tasken skal af og på. 

7. Skal vi have underholdning med på vandreturen?

Vi har tit et par Anders And-blade i tasken. Måske en enkelt tusch til sten, en dolk eller skovbingo.  

Jeg snupper ofte lige en æske tændstikker og 5 skumfiduser med. Det fylder ikke meget, men det kan skabe gode billeder hos børnene af, hvad der skal ske, når vi kommer frem til bålpladsen eller stranden. Det kan også bare være et sjovt projekt for børnene at finde brænde og optænding og selv prøve at bygge og tænde bålet.  Og lykkes det ikke, kan man altid spise skumfiduserne rå. 

Som jeg skrev under punkt 1, kan det være en god idé at invitere børnene til at vælge en ting til turen. Det vigtige er, at man ikke tager mere end 1-2 små ting med. For igen:  Jo mere proppet tasken er, jo mindre glæde får man af det, man har pakket til turen. Ofte kommer tingene slet ikke frem. Når vi først er i bevægelse i naturen, finder vi i stedet sjove pinde, smukke blomster og skøre fjer.

Vil I lave bål, så husk at følge reglerne for bål i Danmark og evt. at tjekke om der er afbrændingsforbud pga. tørke.  Læs mere om reglerne her.

8. Den største udfordring for mange:

Hvad skal jeg have med af tøj til vandreturen med børn?  

Egentlig er der er bare 4 fif, man skal følge, når man pakker tøj til vandreturen:

 • Tænk i mange lag, der er nemme at tage af og på.
 • Tjek vejrudsigten (både vindstyrke, temperatur og nedbør).
 • Gode sko.
 • Vælg tøj, som er super dejligt at bevæge sig i og må blive beskidt.

Tænk i fleksibelt tøj og brug lag-på-lag-logikken.

Er jakken fx på kanten til at være for kold? Så vælg hue, buff og vanter i stedet for at tage en tykkere jakken. Eller vælg en ekstra trøje under en regnjakke i stedet for at tage vinterjakken.

Vejret i Danmark er omskifteligt. Især vind men også temperatur ændrer sig i løbet af dagen. Men jeres aktivitetsniveau ændrer sig også. Når I sidder og spiser eller står i styggen og venter på børn, der lige skal følge en myrers spor, kan I blive kolde. Mens I får pulsen op og bliver varme, når I går eller fanger en solplet med god læ.   

Med mindre det er vindstille og sommersol, skal I overveje: 

 • Et vind- og evt. vandtæt lag til alle (fx regntøj).
 • Vandtætte sko eller støvler på (eller sandaler med god støtte, hvis det er varmt).
 • Evt. en ekstra trøje i tasken til pauserne – og som man måske starter ud med i den kølige morgen.
 • Vi bruger ofte hue, buff og vanter året rundt. For at kunne regulere temperatur uden at skulle slæbe for meget tøj med.
 • Evt. ekstra bukser, underbukser og strømper til de mindste. 

Lad generelt være med at pakke en masse skiftetøj til dagsturene.
Lad børnene gå i gummistøvler, hvis det er vådt. Og ellers husk:

 • I er på dagstur i Danmark. Så I kan altid fikse det, når I kommer hjem.
 • Hvis det er helt slemt, kan I sikkert tage en genvej tilbage til bilen eller teltet. 
 • Det er som sådan ikke farligt at være våd eller gå et stykke uden bukser på.  

9. Fleksibelt allround udstyr man kan have med på vandreturen

Et fleecetæppe og en rulle poser

Et enkelt fleecetæppe spændt bag på tasken, vejer ingenting og kan benyttes til mange forskellige ting. Ekstra lag hvis nogen fryser, picnictæppe, håndklæde, forbinding …og endda tøj eller poncho.

Hav også altid en rulle affaldsposer med i tasken. Til eget og andres affald, til at slæbe strandskaller, døde dyr og andre skatte børnene samler. Og måske endda også som regnjakke, vandtætte strømper, hat eller siddeunderlag. 

10. Du skal ikke have alt muligt specialudstyr med på din vandretur for at få en god oplevelse.

Den gode nyhed er, at hvis I er af sted på en vandretur med børn i den danske natur, er der ingen grund til at købe nyt udstyr eller tøj.

Brug det I har. Fx kan løbebukser med regnbukser uden på fungere lige så fint som nye dyre vandrebukser. Mange skoletasker kan også bruges til turtaske. Har I ikke drikkedunke nok kan I dele og supplere op med fx drikkebrikker.

Så er der styr på spørgsmålet: Hvad skal man have med på en vandretur. Tilbage er bare at sige: Rigtig god vandretur!


Overnatning? Mange udvider vandreturen med overnatning i det fri i shelter eller telt

Det kan være svært at nå at komme på en længere vandretur med børnene, hvis man skal køre i begge ender af dagen. Derfor kombinerer mange en hel dags vandring med en overnatning i det fri. Man kan booke shelters eller måske vælge et af de skønne Bed and Breakfast, der ligger rundt om i landet.

Hos os på Hønsebjerggård på Langeland, har vi børnevenlige og rene shelters med madrasser, toilet og madpakkehus i tilfælde af regn. I kan både booke et shelter eller I kan slå telt op på plænen. Læs mere her

Quest designer også børnevenlige vandreeventyr og nemme og billige pakkeløsninger for nybegynder-vandrefamilier. Læs mere her

En vellykket dag kræver en god rute

Mangler I ideer til hvor vandreturen skal gå hen og hvor lang den bør være, kan I besøge Quest, der designer børnevenlige vandreture i alle længder på Nordlangeland. Her gør Quests kendskab til lokalområdet, de kuperede skove og lange øde kyster vandringen legende og børnevenlig. Du kan læse mere på www.Quest.nu